boeken

Duurzaam leesvoer

Ook voor de tips op deze pagina geldt, dat we geen enkel belang hebben bij de vermeldingen die we doen. Wij vinden het enorm belangrijk dat jullie goed geïnformeerd worden over de duurzaamheids-thema’s. We willen met deze lijst ook de urgentie onderstrepen, dat het echt enorm belangrijk is dat we de klimaatproblematiek en het verpesten van onze leefomgeving serieus gaan nemen en er alles aan moeten doen om het tij te keren!

TIP: als je een publicatie wilt bestellen, neem dan de eBoek versie als deze wordt aangeboden! Indien een publicatie in eigen beheer is uitgegeven, vermelden we de link. Bestel de publicatie anders bij je lokale boekhandel, zij hebben onze steun hard nodig! Informeer of er een eBoek versie is. ePub is het formaat voor een standaard eReader of een speciale app, PDF kun je lezen op je computer, tablet of smartphone. Meestal is de eBoek-versie ook goedkoper, en ga niet zeuren over de footprint van het produceren van je eReader en het elektriciteitsverbruik. Een eBoek is écht veel duurzamer, en als dat in jouw geval niet zo is, lees je gewoon te weinig.

Klimaatboeken voor kinderen

Ben je op zoek naar klimaatboeken voor kinderen? Kijk dan eens op de website van Grootouders voor het klimaat: klik op deze pagina op de knop ‘Kinderboeken over klimaatverandering‘. Opa en oma geven tips per leeftijdscategorie.

De leukste kinderboeken over duurzaamheid, op de website Voordewereldvanmorgen.nl. De leukste tip op deze pagina, ook bij de Grootouders genoemd:

Wist je dat Annie M.G. Schmidt een vervolg schreef op ‘Pluk en de Petteflet’? In ‘Pluk redt de dieren’ gaat Pluk samen met zijn vriendje Spijtebijt op bezoek bij de zogenaamde klimaatexperimenteerkas van de Weerman. Door een fout van de Weerman ontstaat er chaos en lopen ineens alle klimaten door elkaar: pinguïns in de tropen en sneeuwstormen die razen over bibberende olifanten. De Weerman moet zo snel mogelijk de klimaten herstellen en Pluk helpt de dieren aan een geschikt logeeradres! 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het zelf lezen, maar het is uitermate geschikt als voorleesboek! Koop het bij je lokale boekhandel (ISBN: 9789045100944).

Pluk redt de dieren
Pluk is back!


Duurzaam Tuinieren voor kinderen

Anne Wiegers

Uitgever Volt 2021

Op een vrolijke, laagdrempelige manier legt Anne Wieggers (o.a. presentator van BinnensteBuiten TV) uit hoe de jonge lezer zelf aan de slag kan gaan in de tuin. Doe-het-zelf-projecten worden afgewisseld met handige feitjes. Bijvoorbeeld waarom tuinieren zo belangrijk is voor dieren en insecten of waarom schoffelen eigenlijk juist niet handig is om te doen. Kinderen kunnen een bijdrage leveren door zelf aan de slag te gaan: van water besparen en een moestuin aanleggen, tot het bouwen van een insectenhotel en het maken van wormencompost.

ISBN 9789021426839 Paperback € 19,99

Anne Wiegers heeft ook voor volwassenen een boek over Duurzaam Tuineren geschreven.

Duurzaam Tuinieren voor kinderen

Insectenrijk

Insectenrijk – Aglaia Bouma

Atlas Contact

In ‘Insectenrijk’ beschrijft Aglaia Bouma op humoristische wijze en met grote kennis van zaken alles waarvan je niet wist dat je het altijd al wilde weten over insecten. Dertig jaar geleden overleefde de schrijver zelf ternauwernood een steek van een grote wespensoort, met een trauma tot gevolg. Gezien kennis het beste wapen tegen angst is, besloot Bouma zich grondig te verdiepen in insecten. Haar fobie ontpopte tot een gepassioneerde, aanstekelijke fascinatie. Na het lezen van ‘Insectenrijk’ weet je bijvoorbeeld dat er nachtvlinders voorkomen die sprekend op een gebroken takje lijken, dat oorwurmen zorgzame moeders kunnen zijn en dat springstaartjes elkaar dansend het hof maken.

ISBN: 9789045038018 Paperback € 22,99


Urban Kidzz
Strip Urban Kidzz & de Windkapers door Hugo Bausch

Bo, Mo, Katja en Akúa zijn vier multiculti kinderen uit de grote stad die een avontuur rond duurzame energie beleven. Striptekenaar Hugo Bausch die woont en werkt op IJburg maakte er een stripboek over: Urban Kidzz & de Windkapers. Het verhaal speelt in de nabije toekomst, en alle energie wordt opgewekt door windmolens en zonneparken. Het is dus een heel duurzaam verhaal. Maar… de wind gaat liggen en er komt een grote wolk het land binnendrijven….

Het stripboek is verkrijgbaar bij boekhandels in de winkel of online via urbankidzz.nl/webshop  | Check urbankidzz.nl


Klimaatboeken voor volwassenen

Verborgen impact

De verborgen impact
Babette Porcelijn
Uitgeverij Q
2016

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen.

Het boek De verborgen impact laat je zien hoe het zit, zodat jij positieve invloed kunt uitoefenen. Think Big Act Now!

Je kunt je eigen impact uitvinden via Mijn Verborgen Impact. Ondersteund door CE Delft.

Je kunt het hier als PDF bestellen (€ 15)


Verheggen

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering
Bart Verheggen
Prometheus 2020

Met dit boek hoop ik (Bart Verheggen) duidelijkheid te bieden in de veelheid aan – soms tegenstrijdige – informatie: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken? Naast de basale wetenschappelijke inzichten komen ook veelgehoorde misvattingen aan bod, evenals klimaatvragen die wellicht bij u opkomen tijdens het lezen van de krant en het surfen op internet. Gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis, beknopt en zo helder mogelijk beschreven. Zonder bagatellisering en zonder overdrijving.

Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Jos Hagelaars en Hans Custers, met wie ik samen ons klimaatblog onderhoud.

Korte inhoud

ISBN:9789044643046 3e druk (€ 15)


Klimaatboek

Hoe gaan we dit uitleggen
Jelmer Mommers
De Correspondent
2019

In Hoe gaan we dit uitleggen beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte.

Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

Een uitgave van De Correspondent, hier kun je het bestellen (kies voor E-book – € 7,-).


Het Water Komt

Het water komt
Rutger Bregman
De Correspondent
2020

De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan. Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden. Want het verhaal van Johan en de Watersnoodramp laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen. Daarom geeft de Postcodeloterij en de Correspondent het boek gratis weg.

Download de pdf


Een beter milieu begint niet bij jezelf

Een beter milieu begint niet bij jezelf

Jaap Tielbeke
Das Mag Uitgeverij B.V.
2020

‘Doe het licht uit als je de deur uit gaat.’ ‘Scheid je afval.’ ‘Douche kort.’ Dat waren de “groene geboden’ waarmee journalist Jaap Tielbeke opgroeide. Een beter milieu begint immers bij jezelf, zo leerde hij. Veel heeft het niet geholpen, want twintig jaar later blijven de temperaturen stijgen, diersoorten uitsterven en stevenen we af op onvoorstelbare rampspoed.

E-book: € 12,99 Paperback: € 23,99

EAN9789493168435


Revolutie met Recht

Revolutie met recht
Roger H. J. Cox
Planet Prosperity Foundation – 2011

Milieuvoorvechter Roger Cox won enkele jaren geleden de inmiddels beroemde Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Hij heeft ‘Revolutie met recht‘ geschreven.

Revolutie met recht is een boek voor wie durft. Het beeld dat in dit werk wordt geschetst, over de machtige wereld van de fossiele energie en haar ankers in de wereldeconomie, over klimaatverandering als een overweldigende niet te stuiten natuurkracht en over een wereldpolitiek die de touwtjes niet meer in handen heeft, is geen voer voor tere zielen. Elke vorm van geruststellende twijfel of ontkenning over deze thema’s, wordt met het lezen van dit boek voorgoed onmogelijk gemaakt. De lezer wordt langzaam door het boek in een wurggreep genomen om pas weer ademruimte te krijgen in het laatste hoofdstuk. Daar wordt duidelijk dat rechters het klimaat nog kunnen redden en de status quo in de energiewereld kunnen doorbreken.

E-book € 17,95
ISBN 978-94-92383-08-2


energietransitie

De energietransitie uitgelegd
Sanne de Boer
De Groene waterlelie – 2020

Eindelijk is er een boek waarin de basiskennis over de energietransitie op een rijtje staat. Sanne de Boer schreef ‘De energietransitie uitgelegd’. De eerste druk is al uitverkocht. “De energietransitie is een hot onderwerp. Het is goed dat veel mensen ermee bezig zijn. Maar er zitten ook veel onduidelijkheden en onwaarheden in de discussie.”

Waarom heb je ‘De energietransitie uitgelegd’ geschreven?
“Ik merkte dat er behoefte is aan basisinformatie over de energietransitie. Zelfs binnen Stedin weten lang niet alle collega’s het verschil tussen kW en kWh bijvoorbeeld. Dat kun je van communicatie-mensen of juristen ook niet verwachten. Ook hogescholen hadden behoefte aan een boek over de Nederlandse energietransitie. En in de media ontstaat soms miscommunicatie, bijvoorbeeld door verschillende uitleg van de term energieneutraal. Veel mensen hebben een mening over de energietransitie, maar vaak is die mening gebaseerd op een beperkte hoeveelheid informatie. Ze roepen bijvoorbeeld dat biomassa slecht is. Maar waarom weten ze dan niet. Of ze zeggen juist dat het zonder biomassa niet lukt, maar weten dan ook niet welke eigenschappen van biomassa moeilijk te missen zijn. Ik heb energiewetenschap gestudeerd en werk dagelijks aan de transitie. Ik heb op persoonlijke titel dit boek met neutrale uitleg geschreven in de hoop dat het bijdraagt aan heldere discussies over de keuzes waar we voor staan.”

EAN: 9789083083018 € 19,95

Wie via tien of meer boeken bestelt, krijgt vijf procent korting.


Sitopia

Sitopia: hoe goed eten de wereld kan redden. 

Carolyn Steel

Uit het Engels ­vertaald door André Haacke en Ruud van der Helm.

Meulenhoff; 496 pagina’s; Paperback

EAN 9789029094535 € 24,99

Ook verkrijgbaar als e-Book:

EAN 9789402316612 € 14,99

Voedsel is geen voorwaarde om te leven; het is de essentie van het leven zelf, de bril waardoor we naar de maatschappij kijken. Deze gedachte vormt het uitgangspunt van het onderhoudende nieuwe boek van architect Carolyn Steel. Zij gebruikt inzichten van beroemde filosofen zoals Aristoteles en Plato en ideeën uit de geschiedenis, architectuur, literatuur, politiek en wetenschap om te laten zien hoe we onze relatie met voedsel, en de manier waarop we het distribueren en produceren, kunnen veranderen.

(interview met Carolyn Steel in de Volkskrant)


Verduurzamen Eigen Huis

Eigen Huis Magazine, editie november 2020 ‘Verduurzamen’ (Vereniging Eigen Huis – VEH).

Eigen Huis Magazine is het ledenmagazine van Vereniging Eigen Huis. In dit magazine lees je meer over de volgende onderwerpen:

  • Hoe financieer je verduurzaming 
  • Meer over het klimaatakkoord
  • Hoe duurzaam is Nederland nu
  • Nul-op-de-meterwoningen
  • Tips en adviezen over dakisolatie
  • Uitleg over de energierekening

Eénmalig gratis te downloaden (we weten niet hoe lang dit mogelijk is):

Download Eigen Huis Magazine Verduurzamen

Je moet eerst inloggen of een gratis account aanmaken (je kunt dan deze editie gratis downloaden). Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je rekenen op advies, dienstverlening en belangenbehartiging voor €29,80 per jaar.


Paris Proof plan

Paris Proof Plan – Het eBoek

door Lars Boelen en Felix van Gemen

Een eBook (downloadbare persoonlijke PDF met een jaar lang toegang tot updates) vol inzichten opgedaan in 6 jaar plannen maken voor particulieren. Geschreven vanuit de gedachte dat iedereen met zijn huis bezig is en dat veel energievraagstukken eigenlijk onderhoudsvraagstukken zijn.

Het boek helpt je inzicht te krijgen in welke volgorde het handig is om zaken aan te pakken. daarnaast een hoop informatie over oplossingen die werken en een paar die dat niet doen.

Incl. btw: € 19,95

Het boek was tot een poos geleden te bestellen via de website van Paris Proof Plan.

Het eBook heeft nu ‘Slimme stappen’ en is te bestellen via Webwinkel van Huisfluisteraar.nl – shop. De inhoud is hetzelfde gebleven.

Zie ook: Alle informatie onder één dak (huisfluisteraar.nl).


Nu het nog kan
Extinction Rebellion

Nu het nog kan

Extinction Rebellion

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet.
Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit.
Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven.

Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Met bijdragen van onder anderen schrijvers Jelmer Mommers, David Van Reybrouck, Eva Rovers (redactie) en Jan Terlouw, Urgendadirecteur Marjan Minnesma, cabaretier Tim Fransen, voormalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, klimaatpsycholoog Evanne Nowak, filosoof René ten Bos, hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, klimatoloog Ernst-Jan Kuiper en vele anderen.

Paperback € 10

De Bezige Bij, ISBN 9789403100319 (2020)


Het Klimaatboek van Greta Thunberg

De dikke Greta: 480 pagina’s geschreven door 108 wetenschappers

Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crisissen op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
Greta Thunberg vroeg aan bijna honderd leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen, onder wie vooraanstaande wetenschappers en denkers als Naomi Klein, Margaret Atwood, Thomas Piketty, Jason Hickel en Amitav Ghosh. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van ‘fast fashion’ tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de grotere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht. Daarnaast vertelt Greta over haar eigen leerproces en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten. 

Tot zover een deel van de aanbevelende tekst van de uitgever (van de vertaling).

We nemen dit boek op in deze rubriek, omdat er heel veel directe acties plaatsvinden rondom de klimaatproblematiek. Greta Thunberg heeft zelf de inleidingen geschreven bij de onderdelen: directe en confronterende teksten, zeer bruikbaar als inhoudelijke motivatie voor directe actie. Het Klimaatboek is een belangrijk (naslag)werk.

Het Klimaatboek van Greta Thunberg
Paperback | 480 pag. | €30,- | ISBN 9789403194318 | Ook verkrijgbaar als ebook (€ 14,99) | De Bezige Bij


Links

Neem ook een kijkje op de boeken-pagina van Natuur & Milieu.

Kunnen boeken helpen de natuur te redden? Dik van der Meulen ziet het niet somber in (volkskrant.nl) 6 april 2023

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .