Koop geen gifplanten!

In 2014 kwam Greenpeace met een onderzoek, waaruit bleek dat sierplanten die in tuincentra worden verkocht, vaak vol zitten met bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat bleek uit een steekproef waarbij ze een aantal planten uit verschillende tuincentra in laboratoria liet testen op chemische bestrijdingsmiddelen. Slechts één van de 69 planten bevatte géén schadelijke stoffen. Op alle andere planten werden flinke concentraties insecticiden, fungiciden of pesticiden aangetroffen, soms zelfs verboden middelen. Het rapport veroorzaakte behoorlijke wat opschudding, tuincentra beloofden beterschap.

In de Radar-uitzending van 21 april 2014 werd aandacht besteed aan het Greenpeace-onderzoek:

We zijn nu bijna tien jaar verder, maar veel vorderingen zijn er niet geboekt. Lees het in het artikel ‘De klant wil gewoon een mooie plant’ – De Groene Amsterdammer.

Sierplanten bevatten nog volop bestrijdingsmiddelen

Uit recente steekproeven van het Pesticide Action Network en het Centrum voor Landbouw en Milieu bleek dat de sierplanten in tuincentra nog altijd volop bestrijdingsmiddelen bevatten. Lees er verder over op Pesticiden op planten fataal voor insecten (pan-netherlands.org).

Links

‘De klant wil gewoon een mooie plant’ – De Groene Amsterdammer

Gifplanten in tuincentra – Greenpeace Nederland – Greenpeace Nederland

https://www.greenpeace.org/static/planet4-netherlands-stateless/2018/06/GP_Bijenrapport_sierteelt.pdf

Pesticiden op planten fataal voor insecten (pan-netherlands.org)

Invisible threat Het effect op Insecten – Marlonneke Willemsen Photography

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .