Herkennen van soort isolatieglas en coating

We hebben een aparte pagina gemaakt over de verschillende soorten isolatieglas. Op deze pagina gaan we in op hoe je deze kunt herkennen.

Bij enkel glas heb je maar één glasplaat. Bij dubbelglas heb je twee glasplaten en daartussen de schouw, je ziet in de schouw in de rand een aluminium strip zitten.

Dubbelglas of HR-glas?

Daarnaast bestaan er verschillende soorten HR-glas (Hoog Rendement).

Het belangrijkste verschil tussen ‘oud’ dubbelglas en HR glas, is dat er bij HR-glas een coating is aangebracht op een van de glasplaten als extra isolatie. Dubbelglas en HR-glas herkennen is lastig, ook bij HR-glas zit er een aluminium strip en de coating is niet zichtbaar.

In de afbeelding vormen 5 en 6 de aluminium strip, de coating (3) is dus alleen bij HR-glas aanwezig. Bij een standaard plaatsing zit de coating op de binnenste glasplaat.

Verschillende soorten HR-glas

HR-glas herkennen is makkelijk als er de letters HR op de aluminium strip staan. Wanneer die letters er niet staan, is het meestal dubbel glas. Wil je zeker weten of je HR-glas hebt? Dan kun je de codes, die in de aluminium strip afgedrukt staan, opzoeken op internet of een test uitvoeren (zie het filmpje).

In het filmpje wordt ook de zogenaamde vlammetjes-test vermeld: hou een lucifer of een aansteker-vlammetje voor het raam en bekijk de reflectie van het vlammetje in de ruit. Je kunt hiervoor ook het led-lampje (flitser) van je smartphone gebruiken.

Bij dubbelglas (A) zie je vier vlammetjes/lichtjes met dezelfde kleur: elk ruitoppervlak (binnen- én buitenzijde van elke glasplaat).

BIj HR-glas zit er een coating van metaaloxide op de binnenste glasplaat, aan de kant van de schouw (tussenruimte tussen de glasplaten). Deze coating reflecteert het vlammetje/lichtje in een andere kleur, zoals in afbeelding B. Zie je dus 4 vlammetjes/lichtjes, maar één vlammetje/lichtje zie je in een andere kleur, dan is er sprake van HR-glas (of HR++/HR+++).

Bij HR glas wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen HR+, HR++ en HR+++ glas. Het verschil tussen deze soorten glas is de isolatiewaarde. HR++ glas is een opvolger van HR+ glas en isoleert beter dan de eerste versie. Daarna is HR++ weer verbeterd en ontstond er HR+++ glas oftewel triple glas.

Uitleg over het herkennen dubbel of HR-glas, inclusief de vlammetjes-test.

Herkennen en meten isolatieglas

Glaszetters hebben speciale meetapparatuur om isolatieglas te meten (dikte glasplaten, coating). Ook zijn er kleine handzame meetapparaatjes in de handel.

AGC Glass Europe heeft een app gelanceerd voor het meten van de dikte van geïnstalleerde beglazing. Sinds 2016 heeft deze app ook de functionaliteit om te meten of er een coating is aangebracht op een van de glasplaten.

ACG Glass Measurement App

App voor Android en iPhone

Met de functie ‘Calculate glass thickness’ kun je de binnen- of buitenzijde van dubbel of drievoudig glas gewoon scannen door de lange zijde van een smartphone onder een hoek van 45° tegen het raam te houden. Met deze functie kan men glasdiktes meten van 4 tot 15 mm.

Na opstarten van de app kies je ofwel voor het meten van de glasdiktes ofwel voor het detecteren van coating. Je krijgt dan eerst een pagina met uitleg over de bediening.

Je moet de smartphone met de lange zijde ter hoogte van je kin tegen het glas zetten, en dan zodanig kantelen dat de smartphone in hoek van 45 graden tegen de ruit geplaatst is. Er is een hulpmiddeltje hiervoor ingebouwd.

Je ziet de reflectie van je smartphonescherm op de ruit. Hoe donkerder het is, hoe beter is deze reflectie zichtbaar. In vol zonlicht kun je bijna niets zien.

Met de functie ‘Coating detection’ kun je  de aanwezigheid van coatings op de verschillende zijden van beglazing worden vastgesteld, ongeacht of het om dubbel of drievoudig glas gaat. Deze functie maakt gebruik van de backlighting van een smartphone om een beeld op de glasplaten te projecteren. Indien op een van de zijdes van de glasplaten een coating zit, wordt het woord ‘coating’ in een andere kleur weergegeven.

In deze animatie wordt het gebruik van de app uitgelegd.

App voor iPhone

De app is gewoon de downloaden uit de App store: AGC Glass Measurement App in de App Store (apple.com)

App voor Android

Voor Android is het wat lastiger. Je kunt het apk-installatiebestand (een Android Package bestand) van de AGC Glass Measurement App downloaden van deze site: Download AGC Glass Measurement App latest 1.0.1 Android APK (apkpure.com). Doe dit met je smartphone zelf, dan staat het apk daarna in je downloadmap. Je hoeft het xapk-bestand niet te downloaden.

Standaard mag je op je Android smartphone alleen apps uit de Play Store installeren. Wil je een apk-bestand ‘uit onbekende bron’ installeren, moet je dit instellen. Dit wordt overigens in het algemeen afgeraden. Apk-bestanden uit onbekende bron kunnen een virus bevatten en je kunt zo je eigen smartphone besmetten. Wij hebben het bestand met de app gecontroleerd met diverse virusscanners, voordat we de app geïnstalleerd hebben. Zoek even op internet hoe je apk-bestanden installeren uit onbekende bron kunt aanzetten. Check het bestand op virussen met een virusscanner op je smartphone en zet na installatie de optie (installeren uit onbekende bron) weer uit.

Links

https://www.milieucentraal.nl/media/k45cdziv/hoe-check-ik-het-glas-in-mijn-ramen.pdf

consumentenfolder-wat-u-moet-weten-over-isolerende-beglazing_def.pdf (bouwendnederland.nl) (pdf download)

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .