Zonnepanelen

Zonnepanelen – PV-installatie

Hieronder een eerste aanzet over de techniek rondom zonnepanelen. Een installatie met zonnepanelen wordt een PV-installatie genoemd, naar het begrip Photo Voltaïsch. Photo verwijst naar de term ‘licht’, Voltaïsch verwijst naar Volt, waarmee de hoeveelheid elektrische spanning wordt aangeduid. Feitelijk is dus PV-installatie een installatie waarmee je met behulp van licht elektriciteit opwekt.

PV-installatie

We gaan in op de verschillende onderdelen van een PV-installatie:

  • de zonnepanelen op het dak
  • de omvormer, het apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar de wisselstroom van het elektriciteitsnetwerk
  • aansluiting op de elektriciteitsmeter in de meterkast, via een kabel vanaf de omvormer
  • teruglevering aan het elektriciteitsnetwerk van de opgewekte stroom die niet zelf verbruikt wordt in huis, met het ‘salderen‘.

We gaan uitgebreid in op de techniek en diverse belangrijke begrippen. Ook besteden we aandacht aan wat er allemaal bij komt kijken als je zelf wilt overgaan tot aanschaf van zonnepanelen. Er is een aparte pagina Advies en een Lijst van aandachtspunten.

Nadelen

Er zitten ook wat nadelen aan de zonne-energie voorzieningen. Niet iedereen kan er gebruik van maken, want je moet wel een dak hebben dat geschikt is. Bovendien vereist het vooraf een flinke investering.

Onafhankelijk

We willen benadrukken dat alle informatie die we geven onafhankelijk is. Met de informatie kun je een idee krijgen van wat er allemaal bij komt kijken als je een PV(T)-installatie op je dak wilt of een zonneboiler wilt plaatsen. Ook kun je de informatie gebruiken om offertes te beoordelen of de juiste vragen aan de installateur te stellen. Je zult ook een keuze moeten maken: ga ik voor een lage prijs of wil ik accenten leggen (en dus meer betalen) voor een beter presterend systeem.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .