inverter warmtepomp

Inverter techniek warmtepomp

Een inverter-warmtepomp is een warmtepomp waarvan de compressor ’toeren-geregeld’ kan werken. Dit gebeurt meestal door een elektronische frequentieregeling, ook wel een inverter genoemd. De lucht als warmtebron voor een warmtepomp (lucht/water warmtepomp) is niet stabiel omdat de temperaturen in Nederland kunnen schommelen tussen de -15 en 35 graden Celsius (en soms nog heter zoals we in de afgelopen jaren regelmatig hebben ervaren).

Modulerende warmtepomp

De inverter-techniek vereffent de grote verschillen in warmte die voortkomen uit de temperatuurverschillen buiten. De techniek zorgt ervoor dat de aanvoertemperatuur minder schommelt. Hoge watertemperaturen, maar ook lage temperaturen worden afgevlakt waardoor de warmteaanvoer stabieler is. Een warmtepomp met een inverter-techniek wordt dan ook wel een modulerende warmtepomp genoemd. Dergelijke warmtepompen laten een beter rendement zien en presteren dus ook beter dan een warmtepomp zonder een inverter. De warmtepomp kan zich veelal traploos tussen een minimaal en maximaal vermogen aanpassen aan de warmtevraag van het moment. Dit voorkomt een ‘over shoot’ (te veel warmte levering) aan warmte in de installatie. Een warmtepomp met inverter geeft meer comfort en is over een jaar gezien ook zuiniger.

Inverter bij lucht/water warmtepomp gemeengoed

Juist omdat de bron (de buitenlucht) bij een lucht/water warmtepomp zoveel temperatuurschommelingen kent, is toepassing van de inverter-techniek bij dit type warmtepomp gemeengoed geworden.

Doordat kennis van elektronica en componenten steeds verbeterd is, is dit inmiddels een vertrouwde methode geworden. Ook de levensduur van de elektronica is enorm verbeterd. Naast deze inverter-techniek zijn ook de compressoren zelf steeds verbeterd en aangepast om steeds efficiënter te kunnen werken met variërende vermogens van bijvoorbeeld 25 tot 100%.

De modulatie techniek via een inverter is in de loop der tijd zoveel verbeterd dat deze ook bij bodem/water warmtepompen zorgen voor een beter SCOP-waarde. Een warmtepomp met inverter-techniek is in aanschaf duurder, maar door het hogere rendement wordt dit in de loop der tijd meestal terugverdiend.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .