Een groen dak heeft allerlei voordelen. Het vangt water op, het biedt voedsel aan allerlei insecten en het werkt verkoelend bij warm weer. Met meer groen in de buurt draag je ook bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Een groen dak alleen is als isolatielaag onvoldoende. De begroeiing kan wel bijdragen aan isolatie, vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met bitumen. Groene daken isoleren het geluid een stuk beter dan een dak met bitumen of EPDM en een ballastlaag. Een vegetatiedak kan de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar (de begroeiing beschermt het bitumendak tegen UV en zoninvloeden). Naarmate er meer groen, dus ook groendaken, in je buurt zijn, des te beter zal fijnstof uit de lucht gefilterd worden. Een groen dak kan ook meehelpen bij heftige hoosbuien die wateroverlast veroorzaken. De substraatlaag en de plantenwortels houden op een groen dak het water vast en geven het langzaam weer af.
Soorten groen dak
Een sedumdak heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Dit wordt ook wel een extensief groendak genoemd. De planten bestaan alleen uit mossen, vetplanten, kruiden en gewassen.
Je kunt ook een complete tuin op je dak aanleggen. Die moet je bijhouden zoals je een ‘normale’ tuin zou onderhouden. Dit wordt een intensief groendak genoemd. De planten bestaan uit veel struiken, grassen en kruiden en misschien bomen. Ook paden, terrassen en een vijver zijn mogelijk.
Bij beide soorten daken moet je ongeveer eenmaal per jaar de afvoer controleren en indien nodig planten(resten) weghalen. Om te voorkomen dat wortels van bepaalde onkruidsoorten de waterdichte laag van het groene dak beschadigen, moet je regelmatig onkruid verwijderen!
Bouwkundige beoordeling
Platte daken zonder schaduw zijn erg geschikt voor een groen dak. Een sedumdak (extensief) is een stuk lichter dan een ‘normale’ tuin (intensief) op je dak. Het is altijd raadzaam om te laten controleren of je dak het gewicht wel aan kan, maar vooral bij een intensief dak. Een flinke begroeiing zal je dak belasten met zo’n 500 kg/m2. Het isolatiemateriaal in je dak moet bestand zijn tegen samenpersing – geen zacht materiaal als steenwol dus.
Ook van een schuin dak kun je een groendak maken, maar de hellingshoek mag niet te groot zijn, anders moet je speciale haken en verankeringen gebruiken. Bovendien zal het water weglopen en krijg je snel te maken met ongewenste uitdroging. Maar het is wel mogelijk, er zijn ook allerlei mogelijkheden voor geveltuintjes.
Kosten
Helaas is een groen dak niet goedkoop. Je moet een bouwkundige inschakelen, en de aanlegkosten zijn voor een sedumdak rond de € 40 per m2, en rond de € 125 per m2 voor een intensief begroeide daktuin. Het is mogelijk om in Nijmegen subsidie aan te vragen. Een extensief dak moet minimaal 25 liter water per m2 opslaan. Bij een intensief dak moet dit minimaal 50 liter per m2 zijn. Er is ook subsidie mogelijk voor de aanleg van een groengevel, verticale tuin of een geveltuintje. Lees goed de voorwaarden door! Een groendak of -gevel moet minstens 5 jaar in goede staat blijven, anders loop je de kans dat je de subsidie terug moet betalen.
Keurmerk en advies
Een belangrijke voorwaarde om een groen dak aan te leggen, is ook dat het dak met de dakbedekking in goede conditie is. Als het dak binnen bijvoorbeeld 10 jaar vervangen moet worden, kun je dit beter eerst laten vervangen. Hoveniers die groene daken aanleggen vind je op Groenkeur, Groenbovenalles of bij brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners. Stichting Bouw Research (inmiddels Open ISSO geheten) heeft een richtlijn ontworpen voor groene daken om foutieve constructies te voorkomen. Zie ook het document “Hemelwaterafvoer voor platte groendaken ontwerpen“.
Via Rooftop Revolution kun je advies krijgen (dit is tijdelijk gratis). Nando Habraken, lokale aanjager in Nijmegen voor Rooftop Revolution: “Wil je tips over wat er kan op je dak(en), advies over de aanleg, of hulp bij het aanvragen van subsidie voor een groen of groen-blauw dak? Dan kom ik graag langs om de mogelijkheden te onderzoeken. Van daktuin, tot wateropvang en energieopwekking, samen kunnen we kijken welke stappen er gezet moeten worden op weg naar een groene oase.” Mail Nando!
Groen, blauw, geel of rood
Op de pagina Servicepunt Duurzame Daken van Natuur & Milieu Utrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen groene, blauwe, gele of rode daken: “een groen dak houdt je huis koel en biedt plek aan planten en dieren. Een blauw dak verkoelt het gebouw en houdt water vast bij zware regenbuien. Een geel dak heeft zonnepanelen voor duurzame energie. Een rood dak biedt extra leefruimte bovenop het gebouw.”
Links
Klimaatadaptatie – Natuur & Milieu Gelderland