PV

Advies PV-installatie

Er zijn tegenwoordig erg veel websites, die wat pagina’s met informatie voorschotelen en waar je dan via een ‘offerte-optie’ meteen bij een x-aantal bedrijven een offerte kunt aanvragen. In het jargon van de installatie-bedrijven worden dergelijke websites ‘lead-generatoren’ genoemd. Een ‘lead’ is in marketingtermen een potentiële klant die je al een beetje binnen gehengeld hebt omdat je de contactgegevens hebt. Als je via een dergelijke site offertes opvraagt, wordt je aanvraag doorgestuurd naar de hoogst biedende partijen. Er wordt geen enkele poging gedaan om jouw specifieke situatie goed te laten matchen met een installateur die kwalitatief in staat is om jouw aanvraag goed af te handelen. Kortom: maak daar geen gebruik van! Je krijgt meestal offertes van landelijk opererende bedrijven. Ga zelf op zoek naar installateurs in de buurt. Offertes op afstand als het gaat om zonnepanelen gaan meestal niet in op jouw specifieke situatie. Een installateur uit de buurt hoeft minder kosten te maken om jouw dak-situatie te bekijken (‘schouw’),

Het kost misschien wat meer moeite, maar informeer direct bij installatiebedrijven die ook PV-systemen installeren. Vraag na bij buurtbewoners die zonnepanelen hebben, welke ervaringen ze hebben.

Ontzorgen(?)

Natuurlijk gebruiken verkopers (wát ze ook verkopen) allerlei marketingtermen. Prijstechnisch is dit het beste product, wat zegt dat eigenlijk? Binnen deze prijsrange zit je goed. Hoezo? De beste van de goedkoopste rommel? Vooral de term ontzorgen wordt vaak gebruikt om je over de streep te trekken. Een PV-installatie is technisch een ingewikkeld product. De installatie is ook een inbreuk in je huis omdat er van allerlei aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden, er moet een kabel door je huis getrokken worden en dan nog die omvormer met z’n bromgeluid en warmteproductie die ergens in je huis komt te hangen. Dat moet je niet overlaten aan iemand die niet in jouw huis woont.

Die omvormer hangt er voor ongeveer 12 tot 15 jaar (afhankelijk van de levensduur). Pas dan zal ie vervangen worden door een moderner exemplaar die erna ook weer zo’n lange periode zal hangen. We noemen op de pagina over de meterkast een aantal dingen. Maak je eigen ‘masterplan’ voor de toekomst van je huis.

Ontzorgen is in dit verband een term waarop je moet aanslaan. Je moet dan juist gaan nádenken, wat je zelf wilt en je niet laten leiden door wat de installateur je gaat voorschotelen. Een spullenverkoper gaat je een advies geven, namelijk om datgene te kopen wat hij inkoopt. Het is zeer de vraag of je daar goed mee uit bent.

Richtlijnen

Het is niet goed mogelijk om een algemeen geldend advies te geven wanneer je zonnepanelen wilt installeren. We gaan desondanks op deze website een lijst van aandachtspunten presenteren. Niet als recept, en zeker niet om deze lijst klakkeloos over te nemen. Want de ervaring leert dat elk woonhuis uniek is, ook al heb je een huis in een rij met soortgelijke huizen in een straat. Er zijn altijd verschillen hoe men in het huis zelf van alles ingericht heeft (zoals de meterkast), maar ook de wijze waarop in de loop der jaren onderhoud en (kleine) verbouwingen zijn uitgevoerd. Vochthuishouding, ventilatie, gebruik van de woning zijn ook vaak verschillend.

Kwaliteit zonnepanelen

Er is veel te doen over hoe je nu de kwaliteit van zonnepanelen kunt bepalen. We hebben daar een aparte pagina aan gewijd.

Kijk vooral naar je eigen situatie en wensen

Heb je een klein dak, en je wilt een zo hoog mogelijke opbrengst van je PV-installatie? Kijk dan naar zonnepanelen die een zo hoog mogelijk Wattpiek vermogen hebben. Die zijn dan wel wat duurder, maar de uiteindelijke PV-installatie komt dan wel meer tegemoet aan je wensen.
Belangrijk is ook dat de installatie goed wordt samengesteld. Heb je een dak met geen schaduw en geen hoge gebouwen of vegetatie in de omgeving, ga dan voor een standaard installatie met één string-omvormer. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je wilt leggen kan er een onderverdeling in strings gemaakt worden. Liggen de strings allemaal in dezelfde omstandigheden, dan kun je volstaan met één MPP-tracker in de omvormer. Maar liggen de strings in verschillende omstandigheden? Dan kun je ook kiezen voor een omvormer met een eigen MPP-tracker per string. Met optimizers kun je in zo’n situatie een beter monitor-systeem per paneel krijgen, maar verder voegt het niets toe want de opbrengst zal niet hoger worden, wat men ook beweert.

Heb je dakdelen met flink verschillende omstandigheden, of heb je te maken met schaduwwerking, kijk dan naar een systeem met micro-omvormers of optimizers. Want dan is het wel relevant dat je het systeem anders inricht om te voorkomen dat de totale opbrengst ‘geknepen’ wordt.

Links

Stappenplan zonnepanelen | Liander

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan contact op via .